Koutsin vinkit graduntekijöille (pätee myös kandipaniikkiin)

Teksti ja kuva: Lydia Isokallio

 

 

Aloitin itse opintoni syksyllä 2014, ja vastoin kaikkia odotuksia valmistuin, vieläpä määräajassa. Tulipa tosin vaihdettua pääainetta ja samalla ansaittua loikkarin maine. Luuppilaisuus minussa kuitenkin tiukassa on ja pysyy, joten huutelen vielä näin ”haudankin takaa”. Vaikka oma aikani yliopistossa onkin ohi, vannoutuneena wannabe-koutsina ja teoreettisena salimarkkuna haluan antaa Luupin jälkipolville tipsejä gradun maaliin saattamiseen.

 

Game plan ja oman kisakunnon kartoitus

 

ALOITA. Älä usko inspiraatioon, tai että aiheen tai näkökulman valinta olisi asia, joka yhtäkkiä ilmaantuu tyhjästä mieleesi. Istu alas, kirjoita parhaat ideat ylös, ja esittele ne ohjaajalle tai muille opiskelijoille. Pyydä kommentteja, ja kun valinta on tehty, pysy päätöksessäsi. Suhteellisen vaivattomasti selviydyt, jos kysyt joltain alan yritykseltä graduaihetta. Älä stressaa, vaikka et tietäisikään kaikkea tarvittavaa etukäteen, sen vuoksi olet tutustumassa aiheeseen lisää.

Älä myöskään kuvittele itsestäsi liikoja. Mitä enemmän luot paineita työtäsi ja itseäsi kohtaan, sitä vaikeampaa aloittamisesta ja tekemisestä tulee. Jos keskiarvosi on 2, älä odota vitosen gradua. Hyväksy, että opinnäytetyöstäsi ei tule täydellistä. Valmis gradu on paras gradu.

 

Lämmittele

 

Pidä homma käynnissä. Vaikka lepo on tärkeää, yli viikon tauko työstä aiheuttaa jo ongelmia. Treenikään ei ole aina kivaa, mutta sitä on tehtävä säännöllisesti, jos haluaa tuloksia. Mitä pidempään odotat, sitä vaikeammaksi jatkaminen tulee. Vaikka lukeminen ja kirjoittaminen voi ahdistaa, niin ahdistaa myös jatkuva alitajuinen paine saada työ valmiiksi. Jos prosessi alkaa kuitenkin tuntua liian raskaalta, harkitse psykologin tai muun alan ammattilaisen tapaamista.

 

Treeniohjelma, -kaverit ja koutsi

 

Aikataulutus voi tehdä projektista helpomman – päätä etukäteen, koska teoria, empiria ja johtopäätökset ovat valmiina. Deadline on tunnetusti yksi parhaista motivaattoreista. Deadlinen lisäksi hyvä motivaattori on sosiaalinen paine. Osallistu aktiivisesti seminaariin, pyydä ohjaajalta neuvoja. Jos et koe seminaaria tarpeeksi kattavaksi, perusta kavereiden kanssa vertaistuki- tai lukupiiri. Koska omaan tekstiin helposti sokeutuu, anna muiden lukea työtäsi.

 

Tekniikalla, ei voimalla

 

Tunne itsesi oppijana: printtaa artikkelit, jos koet tarpeen tehdä muistiinpanoja kynällä. Pro tip: kun printtaat artikkeleita, kirjoita ensimmäiselle sivulle heti julkaisuvuosi, jos se ei ole selvästi näkyvissä! Kirjoittaessa sinun ei tarvitse hyppiä tekstistä lähdeluetteloon ja takaisin, jos lähdeviitettä varten oleva vuosiluku on jo aineistossa näkyvillä.

 

Merkkaa aina heti lähdeviite tekstiin kirjoittaessasi, näin säästyt valtavalta ahdingolta ja työmäärältä loppumetreillä. TuniLibissä ja Google Scholarissa on kummassakin viiteominaisuus, jota klikkaamalla saat valmiin viitteen APA-, Chicago- tai MLA-muodossa. Kaikki viitteet eivät kuitenkaan ole täydellisiä, joten tarkasta ne ennen työn palautusta.

 

Keskity omaan suoritukseen

 

Tärkein vinkki: sivuuta muiden puheet siitä, että gradun tekeminen olisi raskasta, jopa mahdotonta. Gradusta tehdään tietyissä piireissä liian iso peikko. Olet opiskellut korkeakoulussa vuosia! Jokainen viikkotehtävä, harjoitustyö ja presentaatio on treenannut sinua tähän. Gradu on vain yksi osa tutkintoa, ei ylitsepääsemätön este.

 

Älä myöskään vertaile itseäsi muihin. Jokainen suorittaa omalla tavallaan, omilla voimillaan. Salillakaan ei tehdä kaverin painoilla, vaan omilla. Päinvastoin älä anna itsellesi liikaa löysää, vaikka kaverisi eivät huhkisi täysillä. Kova työ useimmiten kannattaa.

 

Maaliviiva

 

Aika juhlia! Kun tomu on laskeutunut, on hyvä pohtia, mikä meni hyvin ja mitä opittavaa vielä jäi. Tuliko personal best vai menikö reisille? On hyvä myös osata päästää irti ja suunnata katse työelämään – mitä annettavaa sinulla on maailmalle?

 

Gradu on opiskeluajan maksimisuoritus, kovin ponnistus, viimeinen toisto kovan treenin jälkeen. Maitohapoistakin tunnetusti selviää yksinkertaisesti hengittämällä. Hengitä. Sinä teit sen.

 

 

Kirjastotädin lukusuositukset:

 

Hakala, J. T. (2008). Uusi graduopas: Melkein maisterin entistä ehompi niksikirja. Helsinki: Gaudeamus Helsinki University Press.

Hakala, J. T. (2017). Tulevan maisterin graduopas. Helsinki: Gaudeamus.

Svinhufvud, K. (2010). Gradutakuu (2. p.). Helsinki: Tammi.