Millaista on opiskelu Luupissa? (erikoisartikkeli yhteishakijoille!)

Eveliina

Teksti: Matias Selin
Oletko juuri kirjoittava ylioppilas, joka miettii mitä alaa lähtisit opiskelemaan yliopistoon? Tai oletko vanhempi opiskelija, joka harkitsee alanvaihtoa? Kaikille matematiikasta, tilastollisesta data-analyysistä tai tietojenkäsittelytieteistä kiinnostuneille tarjotaan tässä erityisesti tämän kevään yhteishakijoille suunnatussa artikkelissa kokemuksia viime syksynä opintonsa aloittaneilta! Haastattelussa ovat matematiikan aineopettajalinjalla opiskeleva Susanna Skogberg ja tietojenkäsittelytieteitä opiskeleva Eveliina Hietaniemi.

Lisää uusille Luupin opiskelijoille suunnattua tietoa löydät myös osoitteesta legacy.luuppi.fi/tutornet!

Susanna

Minkälainen opiskelutausta sinulla on, ja miten päädyit valitsemaan oman alasi ja Tampereen yliopiston yhteishaussa?

Susanna: Kirjoitin ylioppilaaksi Tampereella viime keväällä. Lukiossa matematiikka ei ollut itselläni aivan ykkösjuttu, mutta se oli ihan hauskaa ja sillä pääsi sisään opiskelemaan. Tampereen yliopisto oli itselleni helppo valinta, koska ei tarvinnut muuttaa muualle.

Eveliina: Lukion jälkeen suoritin aikoinaan kandin tutkinnon englannin kielestä sekä suuhygienistin tutkinnon. Olin kiinnostunut tietojenkäsittelytieteistä harrastusten kautta jo aikaisemmin, ja poissulkumenetelmällä päädyin lopulta myös opiskelemaan sitä. Alassa minuun vetosi hyvät työllistymisnäkymät, palkkataso sekä etätyömahdollisuus. Tampere oli myös itselleni muuttosyistä paras vaihtoehto.

Minkälaisia ennakko-odotuksia sinulla oli oman alasi opiskelusta yliopistossa?

Susanna: Olin kuullut jotain hämärää luennoista ja tiedekunnista sekä siitä, että opiskelu on paljon itsenäisempää kuin lukiossa. Siitä, miltä käytännön opiskelu näyttää, ei ollut juuri tietoa. Vanhemmalta opiskelijalta olin kuullut jotain todistustehtävien tärkeydestä yliopistomatematiikassa.

Eveliina: Yliopisto-opiskelu yleisesti oli minulle jo tuttua, mutta koska asun tunnin päässä Tampereelta ja minulla on lapsi kotona, mietin miten hyvin etäopiskelu tulisi sujumaan.

Miten fuksisyksy lopulta sujui, ja mikä yllätti eniten?

Susanna: Syksy meni lähinnä korkeakouluopiskeluun tutustumisessa ja yleisesti asioiden selville ottamisessa. Opintotyyli on tosiaan yliopistossa erilainen, ja meni hetki tottua opiskeluympäristön muutokseen pienemmästä lukiosta usean tuhannen opiskelijan yliopistoon. Eniten yllätyin ainejärjestöjen olemassaolosta ja siitä, kuinka tärkeitä ne ovat verrattuna ylioppilaskuntaan ja yliopistoon yleisesti; oma ainejärjestö on lähin opiskelijayhteisö, johon erityisesti uusi opiskelija kuuluu. Vaikka Luuppi on iso ainejärjestö ja fukseja on paljon, niin orientaatioviikko ja uusien opiskelijoiden ryhmäyttäminen on silti hyvin toteutettu.

Eveliina: Paremmin kuin odotin! Olen saanut kursseja suoritettua melkein kokonaan etänä, ainoastaan joidenkien tenttien vuoksi on ollut pakko käydä kampuksella. Itse opiskelussa uutta asiaa on paljon. Aikaisempiin opintoihin verrattuna hyvät arvosanat ja haastavimmista kursseista pelkkä läpipääsy vaatii kovasti työtä.

Mitä neuvoja antaisit uudelle oman alasi opiskelijalle?

Susanna: Kannattaa itse etsiä korkeakouluopiskeluun ja omaan opiskelutyyliin sopiva työskentelytapa. Ei kannata pelätä, jos jokin tehtävä ei itsellä heti onnistu; todella paljon oppii yrittämällä parhaansa ja sitten käymässä harjoitustilaisuudessa, jossa mietitään tehtäviä yhdessä opettajan ja muiden opiskelijoiden kanssa.

Eveliina: Kannattaa varata hyvin aikaa opiskeluun ja aloittaa tehtävien teko ajoissa. Niille, joilla on jo opiskelukokemusta, ehdottaisin rohkeasti hakemista ja opiskelujen aloittamista ennakkoluulottomasti.

Kannustaisitko omasta alastasi kiinnostunutta hakemaan Tampereen yliopistoon opiskelemaan? Saa olla rehellinen!

Susanna: Jos kokee että ala olisi itselle sopiva vaihtoehto, niin voin suositella! Matematiikkaa päätyy opiskelemaan monista eri lähtökohdista, eikä siinä tarvitse olla mitenkään nero pysyäkseen mukana. Kävin itse ilmaisutaitolukion, ja jotkut muut matematiikan opiskelijat kävivät lukiossa lyhyttä matematiikkaa, mutta pärjäämme silti hyvin! Uusia opiskelijoita on myös eri ikäluokista, ja on normaalia, että fuksiryhmässä voi olla 5-10 vuotta ikäeroa eri opiskelijoiden välillä.

Eveliina: Ehdottomasti! Opetuksesta ja käytännön järjestelyistä ei ole ainakaan vielä pahaa sanottavaa. Mitään monen vuoden ohjelmointikokemusta ei vaadita, vaan tänne tullaan nimenomaan opiskelemaan ja oppimaan uutta. Luupissa on myös rento ja helposti lähestyttävä ilmapiiri!