Entisiä luuppilaisia Goforella

Goforen toimistolla työskentelee useampi entinen tai nykyinen luuppilainen. Nyt pääsemme tutustumaan lähemmin kolmeen eri henkilöön, jotka ovat joko viime aikoina tai vähän kaukaisempina vuosina vaikuttaneet Luupissa. Goforelle on myös nykyisillä luuppilaisilla hyvät mahdollisuudet päästä töihin, sillä he palkkaavat opiskelijoita töihin osa-aikaisina, jolloin työaika voi olla kahdesta neljään päivää viikossa.

Lyhyesti:

Erkki Salminen Aleksi Uotila Lauri Renko
41-vuotias 41-vuotias 31-vuotias
Asuu Lempäälässä perheensä kanssa Asuu Tampereella perheensä kanssa Asuu Tampereella
Luupissa 1996–2001 Luupissa 1994–2000 Luupissa 2005–2013

Erkki Salminen on työskennellyt porukasta pisimpään Goforella. Hän on tullut Goforelle töihin jo vuonna 2007, kun firmassa oli vain 13 henkilöä töissä. Erkki oli ehtinyt olla töissä SysOpenilla jo ennen kuin hän oli valmistunut yliopistolta. Lisäksi hän työskenteli Solitalla ohjelmistosuunnittelijana sekä projektipäällikkönä. Hänen ensimmäinen nimikkeensä Goforella oli tekninen projektipäällikkö, nykyään hän toimii kulttuurista ja osaamisista vastaavana johtajana.

Aleksi Uotila opiskeli samaan aikaan kuin Erkki, ja he olivatkin muun muassa samassa tutorryhmässä. Hän on kerennyt olemaan Goforella nelisen vuotta. Hän oli jo opiskeluaikana töissä yliopiston hypermedialaboratoriossa ohjelmoijana. Ennen Goforea hän meni Nokialle töihin, missä hän ehti olla 15 vuotta. Goforella Aleksi toimii teknisenä projektipäällikkönä.

Lauri Renko on kolmikosta nuorin ja ollut aktiivinen luuppilainen vielä jokunen vuosi sitten. Hän tuli Goforelle töihin vuonna 2013, oltuaan ensin töissä Avack ja Sigma Solutions -yrityksissä. Goforella hän tekee ohjelmistosuunnittelijan hommia.

Kuvassa vasemmalta Aleksi Uotila, Lauri Renko ja Erkki Salminen

 

Kolmikosta kaikki olivat aikoinaan aktiivisia osallistumaan Luupin menoon ja tapahtumiin. Sekä Aleksi että Lauri ovat olleet mukana myös Luupin hallituksissa sekä toimihenkilöinä. Aleksi oli 90-luvulla Luupin tiedotusvastaava ja hän muun muassa taittoi LuuppiSanomia. Lauri oli rahastonhoitaja, niin hallituksen jäsenenä kuin toimihenkilönäkin. Erkki toimi tuutorina.

Kaikilla kolmella on hyviä muistoja ajoiltaan Luupista. Kysyttäessä, mikä on päällimmäisenä mielessä, nousivat esiin erityisesti kaksi asiaa: tapahtumat ja yhteishenki. Erityisesti ATK-YTP-reissuja, saunailtoja, pikkujouluja ja yritysexcuja muisteltiin. Lauri oli myös ollut esimerkiksi järjestämässä yhtä ulkomaanexcua Gdanskiin. Luuppi tarjosi myös mahdollisuuden tutustua Tampereeseen ja saada paikkakunnalta ystäviä. Luupin parhaimpia asioita oli porukan aktiivisuus ja se, että halukkaat kaikki otettiin mukaan toimintaan.

Jokainen kehuu Goforen ilmapiiriä ja työntekijän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä. Erkki tai Aleksi ei enää kumpikaan oikein koodaa töissään, heidän aikansa menee enemmän organisointiin ja johtotehtäviin. Lauri sen sijaan pääsääntöisesti koodaa, vaikka hänkin on omassa kolmen hengen tiimissään enemmän projektipäällikön roolissa.

“Vieläkö Laurikkalan Jorma puhuu medoteista?”

Kaikki olivat sitä mieltä, että yliopistolla oppii hyvin perustaidot, mitä esimerkiksi ohjelmistokehitykseen kuuluu. Varsinkin tietojärjestelmien ja tietokantojen perusperiaatteet tulevat helposti käyttöön työelämässäkin. Lisäksi analyyttisen ajattelun kehittyminen on hyödyksi myös myöhemmin elämässä. Kaikkea ei kuitenkaan pysty oppimaan yliopistolla, mutta nämä asiat oppii kyllä työelämässä.

Parhaita taitoja yliopistolta saa työelämään muun muassa harjoitustöistä. Myös vuorovaikutustaitoja korostettiin. ”Vaikka koodaisit yksin, lopulta pitää pystyä selittämään muille, miksi teit niin kuin teit”, korosti Lauri.

Aleksi ja Lauri palauttivat OOPEn silloisen vastineen harjoitustyön ajoissa. Erkillä jäi ensimmäisellä kerralla Ohjelmoinnin perusteet -kurssi kesken, mutta toisella yrityskerralla kurssi ja harjoitustyö sujuivat jo paremmin. ”Tilaston yhden alkupään kurssin harjoitustyön tosin palautin vasta gradun tekemisen jälkeen,” Erkki naurahti. Aleksille on jäänyt mieleen monia hyviä kursseja, osalla kursseista tosin ”sisältö paikkasi opetuksen tasoa.”

Kaikki olivat opiskeluihinsa tyytyväisiä. Aleksi korosti, että olisi ehkä voinut opiskella laaja-alaisemmin, mutta nuorena ei jaksanut kiinnostaa. Erkki kertoi, että vaihtoon olisi voinut lähteä, mutta ei vain tullut lähdettyä. Yliopiston opettajista on kolmikolle jäänyt parhaiten mieleen Hannu Kangassalo, Jorma Laurikkala, Kari Jouko-Räihä, Pirkko Nykänen, Roope Raisamo ja Jyrki Nummenmaa.

Kiitos Luupin tarjoaman ainaisjäsenyyden, Erkki ja Lauri ovat vielä tänäkin päivänä ainejärjestömme jäseniä. Paljon on tosin muuttunut heidän jäsenyytensä varrella – vielä 90-luvulla toimistomme sijaitsi Pinni A:n alimmassa kerroksessa, mistä se siirtyi “hallintokäytävälle” Pinni B:n valmistuttua 2000-luvun alussa. Pinni A:n toimisto oli kuitenkin niin ahdas, että luuppilaisten suosituin hengailupaikka oli Alakuppila.

Eväitä elämään, opiskeluun ja työnhakuun

“Yliopistolla ei opi kaikkea, eikä tarvitsekaan. Siellä oppii olennaiset ydinasiat, ja loput sitten myöhemmin töissä. Yliopistolla rakennetaan vahva osaamispohja, josta on paljon apua myöhempään oppimiseen. Kannattaa hankkia kokemusta mahdollisimman monialaisesti ja monipuolisesti, siitä on aina hyötyä myöhemmin.

”IT-ala on laaja ja monipuolinen, ja alan yrityksessä työskentely voi sisältää oikeasti melkein mitä vain. Meillä Goforella useimpien työnkuvaan kuuluu paljon myös ihmisten kanssa toimimista, ja vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä. Tekninen kehitys on nopeaa ja jatkuvaa, ja meidän pitää olla valmiita muutoksiin. Jokaisella onkin vastuu omasta kehityksestään: osaamista on ylläpidettävä, jotta pysyy houkuttelevana työmarkkinoille ja asiakkaille. Sellaisen itsensä kehittämisen on lähdettävä sisältäpäin, siihen on oltava oma intressi – ei ketään voi pakottaa kehittämään itseään.”

“Opiskelu ei saa olla pelkkää opiskelua, pitää muistaa myös pitää hauskaa, olla mukana esimerkiksi Luupin tarjoamassa yhteisöllisyydessä ja tutustua tulevaisuuden työkavereihisi. Myöskään ainejärjestötoiminta ei saa viedä kaikkea aikaa, vaan pitää olla myös aikaa opiskelulle.”

“Matematiikan opiskelu kannattaa aina. Lisäksi pitää olla itse aktiivinen esimerkiksi koodisaittien lueskelussa. Yliopistolla oppii kyllä perusjutut, mutta erilaiset työkalut pitää opetella itse. Nykypäivänä myös erilaisten pilvialustojen osaamisesta olisi hyötyä.”

“Yliopistolla ei tule oppimaan kaikkea. Ydinasiat on hyvä hallita yliopiston jälkeen, käytännön asiat pitää oppia töissä. Vahvasta osaamispohjasta on kuitenkin hyötyä myöhemmälle oppimiselle. Opinnoissaan kannattaa pyrkiä mahdollisimman suureen laaja-alaisuuteen ja monipuolisuuteen. IT on kuitenkin alana erittäin laaja ja sitä olisi hyvä ymmärtää monelta eri suunnalta.”

“Vuorovaikutustaidot ovat todella tärkeät alalla, työelämässä pitää olla paljon ihmisten kanssa tekemisissä. Alalla tulee myös olla valmis muutokseen, sillä teknologinen kehitys tulee jatkumaan. Omasta kehityksestään pitää myös ottaa vastuu. Sitä pitää ylläpitää, jotta pysyy houkuttelevana työmarkkinoille ja asiakkaille. Kehityksen tulee olla oma intressi.”

Muistoja opintojen varrelta

”Ruotsin kirjallinen tentti oli eräänä vuonna samana päivänä pikkujoulujen kanssa. Menin opiskelukaverin luo vakaana aikomuksenamme lukea tenttiin, mutta kesken opiskelun päätimme jättää ruotsin pänttäämisen sikseen ja aloittaa pikkujoulujen vieton. Uusintatentti tammikuussa sujuikin sitten jo paremmin.”

“Vieläkö Laurikkalan Jorma puhuu medoteista?”

“Nykyään elämä on tylsempää, kun ei ole Luupin kinkereitä kolme kertaa viikossa. Maksa ja lompakko tosin kiittävät.”

“Good times.”